TEHNIKA KOLAŽ

TEHNIKA KOLAŽ PAPIRA

Kolaž (francuski collage: lijepljenje) je slikarska tehnika kod koje je umjetnički rad u cijelosti ili djelomice izrađen od ljepljenih komada papira, novina, tkanina, kože, ilustracija, fotografija i dr., s ciljem postizanja vizualne i sadržajne cjeline kompozicije. Kolaž je danas u potpunosti usvojen u obrazovnoj praksi i u školama kao rekreativna i nastavna aktivnost. Najčešće se u školi za određene školske zadatke koristi kolaž u boji kao slikarska tehnika.

Tehnika kolaža usvojena je početkom 20. stoljeća za izradu avangardnih djela, prvenstveno kod kubista. Kasnije se ovom tehnikom služe i predstavnici dadaizama, nadrealizma, futurizma i pop arta. Širenjem kolaža nastao je asamblaž (dadaizam i novi realizam).

Najpoznatiji predstavnici ove tehnike su: Pablo Picasso, Georges Braque, Max Ernst, Juan Gris, Marcel Duchamp, Salvador Dali, Man Ray, K. Schwitters, M. Ernst, H. Arp, Jim Dine i dr. Važno je spomenuti Roberta Rauschenberga, jednog od glavnih majstora ove tehnike, koju su u pop artu nazvali combine, u kojem predmeti i fragmenti svakodnevnog života dolaze do izražaja i koji su duh samog pokreta.


 

Juan Gris, Rolete, 1914., kolaž s kredom na platnu, 92 × 72,5 cm, Tate galerija, London.



Georges Braque, Čaše i boce, 1913–1914, ugljen, tapete i novine na papiru, 48 x 62 cm


Max Ernst, Loplop predstavlja članove nadrealističke grupe, 1931., Muzej moderne umjetnosti, New York © 2021.




Primjedbe

Popularni postovi