CRTANJE JEDNOSTAVNIH GEOMETRIJSKIH OBLIKA

Crtanje jednostavnih geometrijskih tijela objedinjuje nekoliko video radionica preko kojih ćete se upoznati s tehnikom olovke i kako je koristiti, kako promatrati tijela koja se crtaju, naučiti konstruirati geometrijska tijela, naučiti likovne kompozicije te kako nacrtati jednostavne geometrijske oblike na papiru.

Likovni materijal koji je potreban: mekane olovke, gumica, šiljilo, selotejp, daska za crtanje, ravnalo, trokut, šestar, skalpel, škare, ljepilo u stiku, hamer - glatki i hrapavi crtaći papir, prozirna folija i crni flomaster.

UPOZNAJMO SE S OLOVKOM I NAUČIMO PROMATRATI TIJELA KOJA CRTAMO ( 2 sata )

VJEŽBA 1 - OLOVKA

U prvoj vježbi pokazat ću vam kako koristiti olovku na crtaćem papiru. O tehnici olovke možete naći opširnije na linku OLOVKA.

Za ovu prvu vježbu pripremite glatki i hrapavi crtaći papir, olovke, gumicu i šiljilo po potrebi.

 



 

VJEŽBA 2 - CRTANJE TIJELA IZ RAZLIČITIH KUTOVA

U ovoj vježbi objasnit ću kako prikazati jednostavna geometrijska tijela gledana iz različitih kutova. Finalni crtež tijela koje crtamo na papiru ovisi o njegovoj poziciji na plohi i iz kojeg kuta mi promatramo to tijelo.

Za drugu vježbu trebat će vam papir, olovka, gumica i šiljilo po potrebi.



KONSTRUKCIJA GEOMETRIJSKIH TIJELA ( 2 sata )

U ovoj vježbi pokazat ću vam kako konstruirati jednostavna geometrijska tijela koja ćete kasnije koristiti u svom  finalnom radu kao modele za svoj crtež. Za konstrukcije tijela pogledajte priložene fotografije plašta s točnim dimenzijama svakog tijela. Nacrtajte plašteve na hamerima u točnim dimenzijama kako je napisano, izrežite i sastavite tijela. Primjer crtanja i sastavljanja jednog plašta je prikazano na videu, ostali plaštevi se crtaju i sastavljaju po istom principu.

Za ovu vježbu će trebati ravnalo, trokut, šestar, olovka, gumica, kutomjer, hamer dimenzija 50 cm x 70 cm i šestar.




Predložci za printanje i crtanje.






LIKOVNE KOMPOZICIJE I CRTANJE GEOMETRIJSKIH TIJELA  ( 3 sata )

VJEŽBA 1 - LIKOVNE KOMPOZICIJE

U ovoj vježbi objasnit ću dvije osnovne likovne kompozicije: vertikalnu i horizontalnu. Kompozicija je raspored i odnos likovnih elemenata unutar cjeline (format papira ili prostora) koji se postiže korištenjem kompozicijskih načela. Detaljnije o kompoziciji možete naći na linku KOMPOZICIJA.




VJEŽBA 2 - CRTANJE KOMPOZICIJE

U ovom zadatku koristit ćete iskustva iz prethodnih radionica. Trebat će vam olovka HB, B, 4B gumica, selotejp i daska za crtanje.

Geometrijska tijela koja ste napravili na drugoj radionici, složite u vertikalnu ili horizontalnu kompoziciju. Ovisno o kompoziciji, postavit ćete svoj format papira, vodoravno ili okomito. Prije skiciranja tijela na odabrani papir, obratite pozornost na os svakog geometrijskog tijela i njihove bridove, kako su postavljeni u odnosu na vas, koje stranice vidite, a koje su zaklonjene, je su li tijela više zarotirana u lijevo ili desno. Horizontalne i vertikalne crte geometrijskih objekata na crtežu su uvijek paralelne. Nakon što ste promotrili kompoziciju počnite sa crtanjem. Početne crte su tanje, a postižu se laganim pritiskom olovke na papir. Kada ste nacrtali svoje objekte, definirajte finalni crtež, pomoću debljih i tanjih crta (intenzivnije ili manje intenzivne). To ovisno o svjetlu ili sjeni, kao i o pritisku olovke na papir (crte u sjenama su intenzivnije i deblje, a pod svjetlom tanje i manje intenzivne). Tim principom linearno oblikujte svoj crtež.

 


Primjedbe

Popularni postovi