UMJETNOST

ŠTO REĆI O UMJETNOSTI?

Umjetnost je specifična stvaralačka ljudska djelatnost koja u sebi nosi elemente osjetilnosti (spoznaje, mašte i doživljavanja) izražene s pomoću različitih umjetničkih disciplina i njihovog jezika: riječi (pjesništvo, književnost), glasa ili tona (glazba), pokreta (ples, balet), slike i plastičnog oblika (likovna umjetnost) i dr. Temeljena je na određenom skupu kriterija, pravila i tehnika u svrhu kreiranja estetske i simboličke vrijednosti. U suženom značenju, umjetnost je isto što i vještina, umijeće.


Takvo se shvaćanje može naći još u antici, iako su već tada stvorena mnogobrojna umjetnička djela neprolazne vrijednosti, od arhitekture i kiparstva, do glazbe i književnosti. Postupno se pojam umjetnosti razdvajao od pojma vještine kao zanatstva tijekom povijesti. Umjetničko djelo je ono koje daje nešto više od bilo koje neposredne upotrebne vrijednosti.

Stvaranje novog doživljaja od niza poznatih doživljaja u kojem se izražava novi oblik spoznaje stvarnosti, bitna je odlika umjetničkog procesa stvaranja umjetničkog djela. Na procese stvaranja utječu društveni elementi pojedinog povjesnog i umjetničkog razdoblja. Unutar svakoga od tih razdoblja postoje i mnogobrojne podjele umjetnosti prema određenim smjerovima, tehnikama ili načinima izvođenja i sl. Obilježje moderne i postmoderne umjetnosti jest pluralitet umjetničkih jezika, umjetničkih stilova, ideja i ideologija, pa za razliku od većine prošlih umjetničkih razdoblja (drevni Egipat, antička umjetnost, bizantska umjetnost itd.) ne može se govoriti o jednom dominantnom umjetničkom pokretu ili stilu, nego različitim umjetničkim praksama.

Različiti oblici umjetnosti kao i njezina razdoblja predmet su tumačenja filozofskih teza pojedinih autora.Tako postoji mnoštvo različitih estetika (znanosti o umjetnosti) koje objašnjavaju narav, značaj i smisao umjetničkog djela, kao i različitih pristupa koji naglašavaju pojedine aspekte stvaranja umjetničkih djela, npr. sociologija, psihologija, povijest umjetnosti i sl.

Tradicionalne vizualne umjetnosti

Tradicionalna estetika razlikuje šest vrsta umjetnosti to su: glazba, drama, književnost, slikarstvo, kiparstvo, arhitektura. Pojavom plesa, filma i stripa proširena je ta podjela. Svaka se od ovih umjetnosti može dodatno dijeliti na umjetničke discipline, rodove, vrste itd.

Likovna umjetnost (plastična umjetnost, prostorna umjetnost) je umjetnost koja kao oblik komuniciranja koristi likovni jezik. Likovni jezik sačinjen je od likovnih elemenata (točka, linija, boja, ploha, volumen i prostor) i kompozicijskih načela. 

Slikarstvo je likovna umjetnost oblikovanja plohe bojom, gdje se slikarskom alatkom nanosi boja na podlogu i tako stvara slika. Slika ima dvije dimenzije, a prostor na slici je iluzija.

Kiparstvo je likovna umjetnost oblikovanja volumena u prostoru i tako se stvara kip ili puna plastika, koja ima tri dimenzije i može se sagledati sa svih strana. Mobil je pokretna puna plastika. Sam se okreće u prostoru, te se tek njegovim pokretom dobiva potpuni dojam umjetničkog djela.

Arhitektura je umjetnost oblikovanja prostora volumenom. Ona je likovna umjetnost koja ima praktičnu namjenu. Prostor unutrašnjosti arhitekture potrebno je promatrati neodvojeno od vanjskog omotača.

Kiparstvo i arhitektura uz tri dimenzije – širinu, visinu i dubinu, imaju i četvrtu dimenziju – vrijeme, tj. kretanje potrebno da se skulptura i arhitektura "doživi" sa svih strana, a arhitektura iznutra i izvana.

Primjedbe

Popularni postovi