LOKALNA BOJA I TONSKA MODELACIJA U BOJI

Lokalna boja i tonska modelacija u boji objedinjuje nekoliko video radionica na kojima ćete učiti o kromatskim bojama i njihovim tonovima, kako zamiješati tonsku skalu u akrilu, konstrukciji geometrijskih tijela u hameru u boji, tonskoj modelaciji u slici i tehnikom akrila i kako ga koristiti.

Likovni materijal potreban za radionicu je: papir, olovku, gumicu, ravnalo, sintetičke kistove različitih veličina i oblika, slikarsku špahtlu, slikarsku paletu, crvenu, žutu, crnu, ljubičastu, crvenu i bijelu boju, čašu vode i krpicu. Za drugu vježbu trebat će vam hamer u boji, kolaž papir, olovka, gumica, ravnalo, trokut,  šestar, škare,  ljepilo u stiku, obostrani selotejp i geometrijska tijela ili mreže plašteva geometrijskih tijela, koja ste radili u prvoj radionici.

KROMATSKE BOJE I TONSKA SKALA U BOJI ( 2 sata )

Ponovit ćemo, da je boja likovni element i osnovno sredstvo slikarstva.  Boje se dijele na kromatske i akromatske. Kromatske boje su osnovne, sekundarne i tercijarne. Osnovne boje su crvena, žuta i plava; a sekundarne narančasta, zelena i ljubičasta.

Teorija o boji kaže, da tercijarne boje nastaju miješanjem jedne primarne i jedne sekundarne boje.

Dodavanjem akromatskih boja kromatskim bojama dobivamo tonove kromatskih boja. Ton je dodana količina svjetlosti u boji. Pomoću njega se dobiva tonska gradacija, a tonskom gradacijom se oblikuje volumen na plohi.



Sve o boji možete naći na linku BOJA.

VJEŽBA 1 - TONSKA SKALA U BOJI

Pripremite papir, olovku, gumicu, ravnalo, sintetičke kistove različitih veličina i oblika, slikarsku špahtlu, slikarsku paletu, crvenu, žutu, crnu, ljubičastu, crvenu i bijelu boju, čašu vode i krpicu.

U ovoj vježbi radite tonsku skalu u boji. Odaberite boje koje ćete miješati.

Na primjeru su slijedeće varijante, a vi možete izabrati i svoju kombinaciju boja.





KONSTRUKCIJA GEOMETRIJSKIH TIJELA U BOJI ( 3 sata)

Za ovu vježbu trebat će vam hamer u boji, kolaž papir, olovka, gumica, ravnalo, trokut,  šestar, škare,  ljepilo u stiku, obostrani selotejp i geometrijska tijela ili mreže plašteva geometrijskih tijela, koja ste radili u prvoj radionici.

Na prvoj radionici konstruirali ste svoje objekte koji su služili kao modeli za crtanje. Kako bi i dalje služili pri radu današnja vježba je posvećena oblaganju tih objekata u boju. Također, ako želite možete napraviti nova geometrijska tijela u bojama hamera po želji.

Za konstrukciju svojih tijela potražite predloške u PRVOJ RADIONICI.




LOKALNA BOJA I SLIKANJE GEOMETRIJSKIH TIJELA U BOJI ( 3 sata )

Lokalna boja je boja predmeta kojeg slikamo. Pod osvjetljenjem na predmetu se javljaju svjetliji i tamniji tonovi lokalne boje. Ono što uočavamo na ovom primjeru je tonska skala lokalne boje.

Kada promatramo tijela uočavamo da se njihova boja pod izvorom svjetlosti mijenja iz svjetlijeg u tamnije kao što vidimo na primjeru žutog valjka.



Za finalni zadatak trebat ćete: geometrijska tijela koja smo obukli u kolaž papir, ili koja ste konstruirali od hamera u boji, pomoćnu foliju za crtanje, crtački  pribor, slikarski pribor, čašu s vodom, selotejp, crnu boju, bijelu boju, dvije ljubičaste boje različitih nijansi, plavu boju, dvije žute boje različitih nijansi, svijetlo plavu, slikarsku paletu, papir i pamučnu krpicu.

Na ovoj vježbi slikate geometrijska tijela u boji. Postavite ih vodoravno ili okomito u kompoziciju. U ovoj vježbi koristite sva znanja koja ste do sada naučili kroz radionice.

Sve o modelacijama možete naći na linku MODELACIJE.


 

 


Primjedbe

Popularni postovi