TONSKO SLIKANJE I MONOKROMATSKO SLIKARSTVO

Tonsko slikanje i monokromatsko slikarstvo objedinjuje nekoliko video radionica na kojima ćete se upoznati s monokromatskim slikarstvom, akromatskim bojama i tonskom modelacijom u akrilu.

Likovni materijal potreban za radionicu je: papir, daska za crtanje, olovka, gumica, ravnalo, selotejp, geometrijska tijela s prve radionice, paleta, sintetičke kistove mekše dlake različitih debljina i oblika, čašu s vodom, bijelu boju, crnu boju i krpicu.

BOJA , SLIKARSTVO I TONSKA SKALA U AKRILU ( 2 sata )

SLIKARSTVO I BOJA TEORIJA

Slikarstvo je likovna umjetnost u kojoj plohu oblikujemo bojom. Slikanje je postupak gdje se slikarskom alatkom (kistom ili špahtlom) nanosi  boja (mješavina pigmenta i ljepila) na podlogu (plohu) i tako stvara slika. Slikarske podloge (plohe) i tehnike slikanja su različite. Monokromatsko slikarstvo je slikarstvo u kojem se koristi samo jedna boja u različitim tonovima.

 
1. Slikarstvo, 2. Kazimir Malevich

Osnovno izražajno sredstvo u slikarstvu su boje. Dijele se na kromatske i akromatske boje. Akromatske boje su: CRNA, BIJELA i SIVA. Kromatske boje su boje sunčevog spektra, a dijelimo ih na osnovne i izvedene. Osnovne (primarne) boje su: CRVENA, PLAVA i ŽUTA. Izvedene (sekundarne) boje su LJUBIČASTA, NARANČASTA i ZELENA. Dobiju se miješanjem osnovnih boja. Sve o bojama možete naći na linku BOJE.


VJEŽBA 1 – TONSKA SKALA U AKRILU

Od materijala pripremite papir, olovku, gumicu, ravnalo, paletu, sintetičke kistove mekše dlake različitih debljina i oblika, čašu s vodom, bijelu boju, crnu boju i krpicu. Za ovu vježbu naslikat ćete tonsku skalu  u akrilu koja će vam kasnije pomoći kod druge i finalne vježbe. O tehnici akrila pogledajte na linku AKRIL.



SLIKANJE GEOMETRIJSKE KOMPOZICIJE U MONOKROMATSKIM BOJAMA (2 sata)

VJEŽBA 1 – GEOMETRIJSKA KOMPOZICIJA

Pripremite slijedeći materijal: papir, olovku, ravnalo i trokut, gumicu, kistove različitih debljina i oblika, bijelu boju, crnu boju, čašu s vodom, paletu i krpicu.

U ovoj vježbi slikat ćete geometrijsku kompoziciju u akromatskim bojama. Koristit ćete pravilne geometrijske likove složene u jednu od kompozicija koje smo do sada radili. Sve o kompozicijama potražite na linku KOMPOZICIJA kako biste se prisjetili na koji način možete organizirati likovne elemente na papiru.



PRIMJERI GEOMETRIJSKIH LIKOVA U RAZLIČITIM KOMPOZICIJAMA 

 
1. vodoravna 2. okomita

 
1. slobodna 2. piramidalna

 
1. kružna 2. dijagonalna

SLIKANJE GEOMETRIJSKIH TIJELA U MONOKROMATSKIM BOJAMA ( 3 sata )

Za ovaj zadatak trebat ćete geometrijska tijela, olovke, paletu, selotejp, bijelu boju, crnu boju, čašu vode, kistove različitih veličina i oblika, krpicu, papir i dasku za crtanje.

Za finalni zadatak crtat ćete tijela koja ste konstruirali na prvoj radionici. Složite tijela u neku kompoziciju, vodoravnu ili okomitu. O tonskoj modelaciji u slikarstvu pogledajte na linku MODELACIJE.




Primjedbe

Popularni postovi