TONSKA MODELACIJA U LAVIRANOM TUŠU

Tonska modelacija u laviranom tušu objedinjuje nekoliko video radionica na kojima ćete se upoznati s tehnikom laviranog tuša i kako ga koristiti u crtežu, alatkama za tuš i kako nacrtati tonsku modelaciju u laviranom tušu.

Likovni materijal koji je potreban: daska za crtanje, papir, olovka, gumicu, ravnalo, selotejp, tuš, posudice za tuš, kapaljka, mekani kistovi različitih debljina za vodene tehnike, čašu za vodu i krpicu.

LAVIRANI TUŠ, TONSKA SKALA I ALATKE ZA CRTANJE ( 2 sata )

LAVIRANI TUŠ I ALATKE TEORIJA

Lavirani tuš je tehnika u kojoj se crni tuš miješa s vodom. Dodavanjem veće količine vode dobivaju se svjetliji tonovi, a manje količine vode, tamniji tonovi. Tuš se nanosi mekanim kistovima za akvarel. Podloga za tuš može biti  hrapav i gladak papir, ovisno o onome kakav cilj želimo postići sa svojim crtežom. Za početak se preporučuje hrapaviji tvrđi papir.

Tuš pruža velike mogućnosti likovnog izraza koje ovise o podlozi na kojoj se crta, o rukopisu crtača i crtačkoj alatki. Klasične crtačke alatke koje se upotrebljavaju su: kist, metalno pero i guščje pero.

Osim klasičnih alatki, može se crtati i drugim improviziranim alatkama poput spužvice na valjku, pompona, spužvice na štapiću ili flomastera za tuš.

Više o tušu pogledajte na linku TUŠ



VJEŽBA 1 – TONSKA SKALA

Za ovu vježbu od pribora uzmite papir, olovku, gumicu, ravnalo, tuš, vodu, posudice za tuš, kapaljku, mekane kistove i pamučnu krpicu. Na ovoj vježbi napravit ćete tonsku skalu u laviranom tušu. 



VJEŽBA 2 – ALATKE

Za ovu vježbu od pribora uzmite papir, olovku, gumicu, ravnalo, tuš, vodu, posudice za tuš, kapaljku, različite alatke za tuš i pamučnu krpicu. Na ovoj vježbi isprobavat ćete po papiru različite alatke za tuš i kakav trag ostavljaju. 



CRTANJE GEOMETRIJSKIH TIJELA U LAVIRONOM TUŠU ( 3 sata )

Za finalni zadatak uzmite geometrijske oblike sa prve radionice, dasku za crtanje, papir za crtanje, selotejp, olovku HB, gumicu, mekane kistove različitih debljina, tuš, posudicu za tuš, kapaljku, čašu za vodu i krpicu. Crtate objekte koje ste napravili na prvoj radionici. Ovaj put sjenčate tonskom modelacijom u laviranom tušu koristeći se tonskom skalom koju ste napravili u prvoj vježbi.O modelacijama možete opširnije pogledati na linku MODELACIJE.







Primjedbe

Popularni postovi