KONTRAST KVALITETE

KOLORISTIČKI KONTRAST KVALITETE

Radionica o kontrastu kvalitete podijeljena je u nekoliko segmenata pomoću kojih ćete se upoznati s kontrastom čistih i degradiranih boja i naučiti ga prepoznati u djelima umjetnika i primijeniti u svom radu.  Kroz vježbu čiste i degradirane boje naučit ćete miješati i kontrastirati različite nijanse boja te ih naučiti primijeniti u kolorističkoj kompoziciji. Krajnji rezultat radionice je koloristička slika realizirana po pravilima kontrasta kvalitete u tehnici kolaža.

Likovni materijal koji je potreban: mekane olovke, gumica, šiljilo, selotejp, daska za crtanje, ravnalo, trokut, šestar, škare, ljepilo u stiku, kolaž u boji – široka paleta boja, slikarski papir, akrilne boje, kistovi, paleta, pamučna krpica i voda.

KONTRAST KVALITETE

Kvaliteta boje označava njenu čistoću, zasićenost, intenzitet. Dodavanjem sivih tonova boja se degradira, a to znači da gubi na kvaliteti, intenzitetu i čistoći. Kontrastiranjem čistih i degradiranih boja nastaje kontrast kvalitete.

Više o KONTRASTIMA BOJA i BOJI.

 

sl.1 Skala čiste i degradirane boje, sl.2 Claude Monet, Obala Seine u jesen

VJEŽBA 1 - KOLAŽ PAPIR 

Pogledajte radionicu LOKALNA BOJA I TONSKA MODELACIJA U BOJI. Na toj radionici ste miješali boje u tonskom slikarstvu, s bijelom, crnom i sivom.

U ovoj vježbi ćete također miješati boje. Napravit ćete svoj kolaž papir odabranih čistih i degradiranih boja koji ćete u drugoj vježbi koristiti. Papire izrežite veličine A5 formata. Izaberite boje po želji ili možete izraditi cijelu paletu svih boja. Boje ćete miješati s bijelom, sivom i kromatske boje međusobno. Napravite dovoljnu količinu nijansi kako bi lakše realizirati drugu vježbu.




VJEŽBA 2 - ČISTE I DEGRADIRANE BOJE

Kad ste napravili svoj kolaž papir, izrežite kvadrate dimenzija 5x5 cm i kombinirajte različite boje jednu do druge.



sl.3 Skale boja

VJEŽBA 3 - KOLORISTIČKA KOMPOZICIJA

Sada se inspirirajte radom Paul Klee - a umjetnika koji je u svom slikarstvu izrazito proučavao boju i njene odnose, kontrastirajući čistu boju i degradiranu. Radite kompoziciju po želji od različitih elemenata. Koristit ćete obojani kolaž papir iz prve vježbe koji ste pripremili.

Imate dvije reprodukcije koje možete koristiti kao inspiraciju.

  
sl.4 Paul Klee,Kristalni krajolik  sl.5 Paul Klee ,Vrtovi hrama

U primjeru dolje vidi se postupak ekstrakcije likova s jedne od reprodukcija. Likovi se mogu nadogradit s novim elementima i tako stvoriti potpuno novu sliku.


sl.6 Paul Klee, Dvorac i sunce 


GLAVNI RAD  - GEOMETRIJSKA KOLORISTIČKA KOMPOZICIJA U KOLAŽ PAPIRU

Slikamo geometrijsku kompoziciju u klasičnom kolaž papiru koristeći se raznim nijansama kolaž papira poštujući kontrast kvalitete. U svojoj paleti boja trebate imati čiste boje i degradirane boje. 

Sretno 😊!


Sve o kolaž tehnici možete naći na linku KOLAŽ.

    















Primjedbe

Popularni postovi