MOBILNA SKULPTURA

MOBILNA SKULPTURA

Radionica o optičkoj i kinetičkoj umjetnosti je podijeljena je u nekoliko segmenata pomoću kojih ćete se upoznati s optičkom i kinetičkom umjetnošću. Kroz proces rada naučit ćete kako osmisliti svoju jednostavnu mobilnu skulpturu. Upoznat ćete se s percepcijom i optičkim varkama koje su glavna karakteristika te umjetnosti.

Likovni materijal koji je potreban: karton i običan papir za skice i maketu, olovka, gumica, oštrilo, geometrijski pribor (različiti trokuti, ravnalo, kutomjer i šestar), veći skalpel, manji skalpel za prezicno rezanje, tri vrste selotejpa (pik traka, obostrani selotejp i običan selotejp), kapaline ploča i crni flomasteri različitih debljina i veličina.

UMJETNOST, LIKOVNA UMJETNOST I SKULPTURA

Umjetnost je specifična stvaralačka ljudska djelatnost koja u sebi nosi elemente osjetilnosti, a temelji se na određenom skupu kriterija, pravila i tehnika u svrhu kreiranja estetske i simboličke vrijednosti.

Likovna umjetnost kao oblik komunikacije koristi likovni jezik (linija, boja, ploha i volumen i prostor).

Kiparstvo je likovna umjetnost oblikovanja volumena u prostoru. Za razliku od kipa koji je statičan, mobil je pokretna skulptura koja se sama kreće u prostoru s pomoću vjetra ili učešćem promatrača.

Više o temi na linku UMJETNOST (LIKOVNA UMJETNOST)

OPTIČKA I KINETIČKA UMJETNOST

Op-art i Kinetička umjetnost su smjerovi u likovnoj umjetnosti koji su nastali sredinom XX. st. Op-art se temelji na učincima optičkih iluzija, dok se kinetičke umjetnosti  temelji na mehaničkome, svjetlosnom, elektromagnetskom gibanju ili prividu gibanja. Radovi su eksperimentalnoga karaktera, prikazi se baziraju na geometrijskim oblicima i uzorcima, a apstraktne geometrijske kompozicije djeluju na očni živac gledatelja, koji aktivno sudjeluje u djelu koje se neprekidno mijenja. 



Više o temi na linku OPTIČKA I KINETIČKA UMJETNOST.

REALIZACIJA SKULPTURE / UVOD U VJEŽBU 

Prvo što trebate napraviti je odrediti geometrijski oblik koji će se pokrenuti u prostoru. Kada ste odabrali oblik svoje skulpture potrebno je napraviti skice u omjerima. Na PRVOJ RADIONICI imali ste vježbu konstrukcija geometrijskih oblika, pa se inspirirajte od kojeg oblika može biti vaša skulptura. 

*Pogledati popratne materijale na kraju bloga!

REALIZACIJA SKULPTURE

Nakon što ste odabrali geometrijski oblik od kojeg će skulptura biti napravljena, odaberite geometrijski uzorak. Ja sam se odlučila za pravilnu prizmu koja je glavni i pokretni dio skulpture i okreće se po sredini svoje osi, a nosač je oblikovan u kvadratnoj formi s pomoću dvije plohe koje se križaju na sredini. također, sam odabrala crno-bijeli geometrijski uzorak s crtama. Prvo se napravi maketa u omjeru 1:2 kako bi se dobio dojam konačnog izgleda rada. Ideja mobilne skulpture je da mijenja sliku ili oblik tijekom pokreta i tako stvara više prikaza.

*Pogledati popratne materijale na kraju bloga!



Popratni materijali (nacrti dijelova skulpture):

NOSAČ I PODLOGA

PLAŠT PRIZME 


OSTALI DIJELOVI SKULPTURE


GEOMETRIJSKI UZORAK

Identičan uzorak se aplicira na sve vidljive dijelove (plohe) skulpture.


SPAJANJE ELEKTROMOTORA NA STRUJU ILI BATERIJU

Ako se spaja elektromotor  9 -12 V na struju potreban je još i transformator. Kod spajanja žica paziti na naponski i neutralni vod. Naponski vod (crveni, crni, smeđi ili sivi ) spaja se na motor prema oznakama +, R, L ili I. Neutralni vod (plavi) spaja se na motor prema oznaci - ili N.






Primjedbe

  1. Your commitment to excellence in content creation does not go unnoticed, and I'm thankful for that.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Thank you very much, I will continue to make good content :)

      Izbriši

Objavi komentar

Popularni postovi