OLOVKA

OLOVKA – CRTAČKA TEHNIKA

Općenito

Olovka je materijal za crtanje i pisanje. U užem smislu poimanja isključivo je crtački materijal, linijskog karaktera, tamnijeg ili svjetlijeg traga. Ima najveći rasponom tonskih izražajnih mogućnosti. 

Olovka ili pisaljka sastavljena je od uloška (pisaći štapić, »mina«) obložen drvenim omotačem, koji se zarezuje te se tako nakon skraćenja uloška oslobađa njegov novi dio. Uložak je najčešće od grafita koji se miješa u različitom omjeru s glinom (grafitna olovka).

Povijest olovke

Prvobitna olovka (antička pisaljka)  je bila od olova i ostavljala je sivkasti trag. Slično tome, metalna pisaljka „srebrenka”, izrađena je od olova, cinka ili srebra tj. posrebrene bakrene žice. Naziv olovka nastao je prema tradicionalnoj mješavini olova s cinkom, koja se nekada rabila za pisanje. Za neke vrste olovaka s mekšim uloškom masnijega traga upotrebljava se kreda (francuska riječ crayon od craie: kreda).

Prvu pisaljku s grafitom (za koji se tada držalo da je vrsta olova) opisao je švicarski prirodoslovac Conrad Gesner 1565. Grafitne olovke pojavile su se potkraj XVI. st. u talijanskim gradovima, a potom u Nürnbergu, koji je dugo slovio kao glavno europsko središte u proizvodnji grafitnih olovaka. U XIX st. grafitni štapići se ulažu u drveni omotač i tako nastaje  olovka kakvu danas poznajemo.

Danas koristimo olovku od grafita, pomiješanu s glinom.

 
 Jean-Auguste-Dominique Ingres

Tehnička svojstva

Tvrdoća, mekoća i ton olovke ovise o odnosu gline i grafita – što je više gline olovka je tvrđa i ton svjetliji i obrnuto. Stupnjevi tvrdoće i mekoće olovaka grubo su podijeljeni u četiri skupine: B znači "black" (mekane), H znači "hard" (tvrde), HB je skraćenica za "hard black ", što znači srednje tvrdo i F znači "firm" što znači čvrsto. Ponekad se ispred abecednih znakova nalaze brojevi. Oni daju još precizniju izjavu o stupnju tvrdoće ili intenzitetu boje olovke. Što je broj veći, to je olovka tvrđa i svjetlija ili mekša i crnija. Srednja vrijednost koju najčešće  koristimo za pisanje označena je kao HB. 

Mekše olovke lako se razmazuju i lako pucaju pri oštrenju ali daju puniji trag i dobre su za snažne kontrastne i više slikarske crteže. Tvrde olovke dobre su za fino, precizno crtanje i općenito omogućavaju čišći crtež, jer se teže razmažu. Zbog toga su dobre i za skiciranje kompozicije u akvarelu i općenito u drugim tehnikama, jer ne zamaste papir. Crtež vrlo mekom olovkom (iznad 4B) preporučljivo je fiksirati jer se lako prlja. Trokutasti  i okrugli presjek olovke najmanje zamara ruku i lako se šilji, pa je pogodan za dug rad.  Zbog kemijske inertnosti grafita crtež olovkom vrlo je otporan na utjecaj vlage i svjetla, te spada u vrlo stabilne tehnike. Dodatnim fiksiranjem eliminira se mehanički nedostatak brisanja crteža.

Primjena

Olovka ima široke mogućnosti: crtanja, šrafiranja ili sjenčanja. Kao podloga koriste se različite vrste papira, od strukturiranih do glatkih.

Kako je olovka precizan crtački materijal, koriste je oni umjetnici koji njeguju crtež kao osnovu svog stvaralaštva. Tvrde olovke uglavnom se koriste za tehničke  crteže.  Za slobodno crtanje koriste se mekane olovke. Olovku je moguće dobiti i kao sami  grafit, bez drvene ovojnice. Potezima olovke po hrapavom papiru  struže se njen grafit i nastaje tonska gradacija. Ton ovisi o jačini pritiska (jači  pritisak - tamniji ton), a kut polegnutosti  olovke debljinu traga (uspravniji kut – tanji trag, polegnuti kut - ploha). Pogreške  u crtežu  uklanjaju se gumicom.











 

 

Primjedbe

Popularni postovi