KOMPOZICIJA

KOMPOZICIJA

Francuski slikar Matisse zapisao je:" kompozicija je umjetnost raspoređivanja raznih elemenata kojima slikar raspolaže kako bi izrazio svoje osjećaje".

Aglomeracija (konglomerat, nakupina) je najednostavnije ustrojstvo organizacije elemenata. Međusobna veza između elemeneata je jača od pojedinačnog elementa. Granice u nakupinama nisu čvrste.

Cueva de las Manos, Santa Cruz, Argentina, 14.000. p. n. e.

Oton Gliha

Niz je viši stupanj organiziacije elemenata od aglomeracije. On je siromašniji, ali uredniji i pregledniji. Niz nameće samo jednu dimenziju i to prvu dok treću dimenziju zanemarije. U nizu objekti/likovi se slažu jedan iza drugoga. Kad se govori o nizanju mjeseci i dana tada se unosi i vremenska dimenzija u niz.

 
Alea menhira u Carnacu u Francuskoj čini oko 3000 menhira

Kompozicija
 (lat. con = sa, ponere = staviti, dakle sastaviti, tj. staviti jedno pored drugoga) je raspored i odnos likovnih elemenata unutar cjeline (format papira ili prostora) koji se postiže korištenjem kompozicijskih načela.

Komponiranje je likovni proces slaganja, kombiniranja i međusobnog povezivanja likovnih elemenata unutar jedne cjeline prema vlastitoj likovnoj koncepciji u materijalu kojim se ideja oživotvoruje. Ono podliježe određenim zakonima usklađivanja.

Ovisno o formatu papira te rasporedu oblika koje prikazujemo na plohi ili u prostoru, postoje dvije osnovne kompozicije: vertikalna i horizontalna. Ostale kompozicije su: dijagonalna, kružna, piramidalna i slobodna kompozicija. Kombinaciju više kompozicija na istom djelu nazivamo "dramskom  kompozicijom".

VODORAVNA

1. Leonardo da Vinci, The Last Supper

 VERTIKALNA I DIJAGONALNA

 
1. John Singer Sargent, Madame Edouard Pailler 2. Caravaggio, Saint Francis of Assisi in Ecstasy

PIRAMIDALNA  I KRUŽNA

  
1. Leonardo da Vinci, The Madonna of the Meadow 2. Wassily Kandinsky, Circles in circle



Primjedbe

Popularni postovi