TONSKA MODELACIJA U OLOVCI

Tonska modelacija u olovci  objedinjuje nekoliko video radionica na kojima ću vam pokazati kako prikazati tonsku modelaciju u olovci, kako koristiti sjene na crtežu, pojasniti volumen u crtežu i izvore svjetlosti u likovnim umjetnostima, te na kraju kako nacrtati i prikazati volumen geometrijskih oblika na crtežu u olovci.

Likovni materijal potreban za radionicu je: mekane olovke, gumica, šiljilo, selotejp, daska za crtanje, papir za olovku, prozirna folija s kvadrantima, flomaster, ravnalo, tijela koja ste konstruirali u prvoj radionici, predloške za crtanje koje možete naći na stranicama kreativnog ateljea i stolnu lampu.

TONSKA MODELACIJA I IZVORI SVJETLOSTI ( 2 sata )

VJEŽBA 1 - TONSKA MODELACIJA

U ovoj vježbi pokazat ću vam kako nacrtati tonsku skalu u olovci koju ćete kasnije koristiti u crtanju.

O tehnici olovke možete naći opširnije na linku OLOVKA.

Tonska modelacija je privid volumena na crtežu, a to se postiže svjetlijim i tamnijim tonovima tj. sjenčanjem predmeta koje crtamo. Budući da je ton količina svjetlosti u boji, u prikazu volumena na crtežu za najsvjetlije dijelove predmeta koje promatramo ostavljamo bjelinu papira, a olovkom sjenčamo dijelove koji su u sjeni. O modelacijama možete opširnije pogledati na linku MODELACIJE.





VJEŽBA 2 - IZVORI SVJETLOSTI

U drugoj vježbi pokazat ću vam kako prepoznati i koristiti direktno i difuzno svjetlo na crtežu.

Izvore svjetlosti koji se najviše koriste u klasičnim likovnim umjetnostima su difuzna i direktna. Difuzna svjetlost je raspršena i dolazi od sunca tj. danje svjetlosti pogotovo kad je oblačno. U tom slučaju predmeti pod takvom svjetlosti nemaju izražene oštre sjene, dok predmeti pod direktnom rasvjetom jednog izvora svjetlosti imaju izraženije i oštrije sjene.






  

Direktna i difuzna svjetlost.

VRSTE SJENA U CRTEŽU ( 2 sata )

Na ovoj vježbi upoznat ćete se sa sjenama na crtežu i kako ih prikazati.

Osvijetljen predmet može imati vlastite i bačene sjene. Vlastite sjene su na samom objektu, a bačene sjene  to su sjene koje objekti bacaju na druge objekte ili plohu. Rastavnica je granica osvijetljenog i neosvijetljenog dijela tijela. U kojem smjeru će padati sjena i gdje će se nalaziti na objektu ovisi iz kojeg smjera dolazi svjetlost. 





 

Predloške isprintajte i osjenčajte!




TONSKO CRTANJE GEOMETRIJSKIH OBLIKA ( 3 sata )

U ovom zadatku koristit ćete iskustva iz prethodnih radionica. 

Za finalni zadatak trebat će vam olovka HB, B, 4B gumica, selotejp i daska za crtanje. 

Dok crtate obratiti pozornost na vježbe koje smo prošli u prvoj radionici i prisjetiti ih se. Crtajte tankim crtama. Kad završite crtanje kompozicije krećete sa tonskom modelacijom. Odaberite pristup tonskoj modelaciji i obradi sjene (raster ili glatko, 1.radionica 1. vježba). Crtajte na dnevnoj svjetlosti. 

Sjenčat ćete na način da prvo odredite gdje su vam najtamniji, a gdje najsvjetliji tonovi, a gdje među tonovi. Među ton je ton između svjetla i sjene. Između svjetla i sjene može biti puno među tonova koji se mogu prikazati. Nacrtajte tonsku skalu svojih tonova koje ćete koristiti u crtežu. Prvo skicirajte u kojem području vam se nalaze sjene te ih počnite sjenčati, od najsvjetlijeg tona pa do najtamnijeg (radionica 2. vježba 1.). Sjenčate u slojevima, a sjenčanjem se približavate najtamnijem tonu na crtežu.



U ovoj vježbi po izboru možete koristiti prozirnu foliju. Na foliji vodootpornim flomasterom nacrtajte četiri pravokutnika povlačeći jednu vertikalnu i jednu horizontalnu liniju, kao na slici 1. Pravokutnici na foliji će vam olakšati smještanje vaših objekata na format papira.

Folija i format papira trebaju biti iste veličine.  Na formatu papira također povucite jednu vertikalnu i jednu horizontalnu liniju, da budu identične onima na foliji, kako bi se pravokutnici na foliji i papiru poklapali. Kompoziciju koju vidite kroz foliju, crtajte na papir i uspoređujte je sa onom kompozicijom koju crtate. 




slika 1.         slika 2.

Primjedbe

Popularni postovi