CRTAČKE STRUKTURE I GRAFIČKA MODELACIJA

Crtačke strukture i grafička modelacija objedinjuje nekoliko video radionica na kojima ćete se upoznati s rasterima i grafičkom modelacijom i kako ih koristiti u svom crtežu.

Likovni materijal koji je potreban: papir za crtanje ili tuš, olovku, gumicu, šiljilo, šestar, ravnalo i trokut, držalo, različite debljine pera, tanki kist, tuš i krpicu.

KAKO KORISTITI RASTERE I GRAFIČKU MODELACIJU ( 2 sata )

RASTERI I GRAFIČKA MODELACIJA TEORIJA

Grafička modelacija je prikaz volumena na crtežu, a postiže se gušćim i rjeđim točkama ili rasterima linija. Raster je organizacijsko pravilo, kojim se točke i linije nižu, u različitom smjeru i gustoći, čineći plohu svjetlijom ili tamnijom. Za grafičku modelaciju se najčešće koristi crtačka tehnika tuš. Tuš je mokra crtačka tehnika, a primjenjuje se upotrebom metalnog ili guščjeg pera, drvca, trstike ili neke druge alatke. Za podlogu se koriste finije vrste glatkog i hrapavog papira. U crtanju je najpopularniji crni tuš i boja sepije.

 


Više o modelacijama možete pogledati na linku MODELACIJE.

Više o tehnici tuš možete pogledati na linku TUŠ.

VJEŽBA 1 - RASTERI

Za vježbu pripremite: papir, ravnalo, olovku, gumicu, držalo, različite debljine pera, tanki kist, krpicu i tuš. U prvoj vježbi pokazat ću vam kako koristiti rastere.

 


VJEŽBA 2 - GRAFIČKA MODELACIJA

Za ovu vježbu pripremite crtaći papir, olovke, gumicu, šiljilo, šestar, ravnalo i trokut, držalo i pero, tanki kist, tuš i krpicu. U drugoj vježbi pokazat ću vam kako koristiti grafičku modelaciju.



CRTANJE GEOMETRIJSKIH TIJELA U GRAFIČKOJ MODELACIJI ( 3 sata )

Za finalni zadatak trebat ćete papir za crtanje, olovku, gumicu, držalo i pera različitih debljina, tuš i tanki kist. Za finalni zadatak crtat ćete tijela koja ste konstruirali na prvoj radionici te ih osjenčati rasterima linija ili točkama.





Primjedbe

Popularni postovi