KONTRAST TOPLO HLADNO

KOLORISTIČKI KONTRAST  TOPLO-HLADNO

Radionica o toplo-hladnom kontrastu podijeljena je u nekoliko segmenata pomoću kojih ćete se upoznati s kolorističkim kontrastom toplo – hladno i naučiti ga prepoznati i primijeniti u svom radu. Naučit ćete kako zamiješati proširenu paletu toplih i hladnih boja u akrilu, upoznat ćete se s geometrijskom apstrakcijom i osmisliti svoju geometrijsku kompoziciju u kolaž papiru. Krajnji rezultat radionice je naslikati geometrijsku kompoziciju s proširenom paletom toplih i hladnih boja.

Likovni materijal koji je potreban: mekane olovke, gumica, šiljilo, selotejp, daska za crtanje, ravnalo, trokut, šestar, više listova slikarskog papira, akrilne boje, kistovi, paleta, pamučna krpica, voda, kolaž u boji i ljepilo u stiku.

KONTRAST TOPLO-HLADNO I PROŠIRENA PALETA BOJA 

Kontrast u likovnim umjetnostima je naglašena različitost između dva ili više elemenata u kompoziciji. Kada se kontrastiraju boje, govori se o kolorističkim kontrastima. Jedan od njih je kontrast toplih i hladnih boja.

Više o kolorističkim kontrastima na linku KONTRASTI BOJA.

Pr.1 Pr.2

sl.1, sl.2

Na osnovnom krugu boja (pr.1) tople boje se nižu od žutozelene do crvene, a hladne od zelene do ljubičaste. Na drugom primjeru se vidi proširena paleta toplih i hladnih boja dodatkom bijele i druge kromatske boje.

VJEŽBA 1 - PROŠIRENA PALETA TOPLIH I HLADNIH BOJA

Na ovoj vježbi radit ćete paletu hladnih i paletu toplih boja, dodajući bojama bijelu i drugu sličnu kromatsku boji.


VJEŽBA 2  - GEOMETRIJSKA KOMPOZICIJA U KOLAŽU (TOPLO-HLADNI KONTRAST)

Kompozicije smo već spominjali, a više o njima možete naći na linku KOMPOZICIJA. Na radionici TONSKO SLIKANJE I MONOKROMATSKO SLIKARSTVO imali ste priliku u vježbi „Slikanje geometrijske kompozicije“ realizirati svoju kompoziciju.

Dolje imate par predložaka koje možete koristiti u svom radu kao inspiraciju ili odaberite jednu od kompozicija koje ste već realizirali u prethodnim vježbama.

🔻🔻🔻

Pr.1Pr.2
Predložci za rad



1. Odaberite nekoliko različitih geometrijskih likova.

  
 

2. Koristeći se jednom od kompozicija koje ste naučili, složite svoju jedinstvenu kompoziciju.

3. Koristeći se paletom boja iz prve vježbe definirajte paletu boja za vašu kompoziciju.

SLIKANJE U AKRILU TOPLO  HLADNOG KONTRASTA

Kada ste prošli prvi i drugu vježbu sada možete napraviti slikarski rad u većim dimenzijama koji objedinjuje obje vježbe u tehnici akrila. 

Sretno! 😊


Na linku KOLAŽ možete sve saznati o ovoj tehnici.

Više o  temi geometrijska apstrakcija pročitajte na linku APSTRAKTNO SLIKARSTVO.



sl.3











Primjedbe

Popularni postovi