CRTE (LINIJE) I TUŠ

Crte i tuš objedinjuju nekoliko video radionica na kojima ćete se upoznat s različitim vrstama crta, kako kreirati različite kompozicije s crtama i kako koristiti tehniku tuš.

Likovni materijal koji je potreban: olovka H, HB, B4, tuš, drveni štapić, mekani kist deblji i tanji, perce, krpica, vlažne maramice, mala posudica za vodu, ravnalo, zaštitu za stol i odjeću. 

VRSTE CRTA, KOMPOZICIJE CRTA I TEHNIKA TUŠ ( 2 sata )

VJEŽBA 1 - VRSTE CRTA

U prvoj vježbi upoznat ćete se sa crtom i vrstama crta.

Crta (linija) je likovni element koji nastaje kretanjem točke na plohi i u prostoru. Na plohi je dvodimenzionalna, a u prostoru trodimenzionalna crta (oprostorena).

Crte se dijele po toku, smjeru, karakteru i značenju. Crte po karakteru se dijele na: debele, tanke, dugačke, kratke, oštre, isprekidane, izlomljene, jednolične, nejednolične i slično. Više o točki i crti pogledajte na linku TOČKA I CRTA.

Za ovu vježbu pripremite olovku, gumicu, šiljilo, tuš, kist, drveni štapić i perce, glatki papir, zaštitu za stol i odjeću, pamućnu krpicu za brisanje, ravnalo.


VJEŽBA 2 - KOMPOZICIJE CRTA I TUŠ

U drugoj vježbi pokazat ću vam kompozicije načinjene od crta. Ponovimo, kompozicija je raspored likovnih elemenata na papiru. U ovoj vježbi koristiti ćete likovni element „crtu“ te njene različite grupacije i strukture raspoređene u različite kompozicije. Na prvoj radionici spomenuli smo vertikalnu i horizontalnu kompoziciju. Ostale kompozicije su dijagonalna, kružna i piramidalna. Također, kompozicije mogu biti još kombinacija ponuđenih kompozicija i slobodna kompozicija koja se radi po osjećaju. Sve o kompozicijama pogledate na linku KOMPOZICIJA.

Za ovu vježbu pripremite tuš ili olovku (gumicu i oštrilo), glatki papir za crtaće tehnike, alatke s kojima želite raditi, pamučnu krpicu i zaštita za stol i odjeću, ravnalo.

Nacrtajte na svom papiru pravokutnike i kvadrate, te ih ispunjavajte crtama različitog karaktera, toka i smjera slažući ih u različite kompozicije. Ono što uočavamo je kako pomoću različitih grupacija crta i struktura raspoređenih u različite kompozicije možemo napraviti linijski uzorak.

O tehnici tuša možete naći na linku TUŠ.



PRIMJERI RAZLIČITIH KOMPOZICIJA U CRTAMA

 


KREIRAJ SVOJU KOMPOZICIJU OD CRTA U TUŠU ILI OLOVCI ( 3 sata )

U ovom zadatku koristit ćete iskustva iz prethodne dvije vježbe. 

Za njega ćete odabrati tehniku po želji: olovku ili tuš.

Prije nego krenete crtati pogledajte uzorke koje ste radili u prvoj i drugoj vježbi. Sada radimo veliki format. Možete koristiti već postojeći uzorak koji ste napravili u drugoj vježbi ili napraviti novi. Odaberite kompoziciju i tehniku, razmislite koje ćete crte koristiti i na koji način ih slagati na svoj format papira.





 

Primjedbe

Popularni postovi